az mmorpg-ről

2010.02.04. 16:43

Ha már előszedte ma Máté, akkor pár gondolatot akarok írni a manapság olyan divatos massive multiplayer online role playing game-ről, azaz mmorpg-ről. Az egészet a Blizzard kezdte a world of warcraft-al, rövidebben wow-al. Aztán jöttek a klónok pl lineage2, vagy cabal online, stb stb.
Miről is szól ez? Az eredeti elképzelés az lenne, hogy van egy világ ahol vannak számítógép által irányított lények npc, és vannak a játékosok. Ebben a közös világban mozognak a karakterekkel. Játék közben találkozhatnak, beszélgethetnek, stb. Vannak kalandok amiket ha végrehajt kap érte xp-t azaz tapasztalati pontot. Bizonyos szintű tapasztalat pont után szintet ugrik. Ha valaki magasabb szintű lesz, akkor több dolgot tehet rá a karakterére amik által jobban öl, stb. A tapasztalati pont szerzésének másik módja az ölés. Azaz megöl mindenkit akit csak talál. Minél magasabb szintű valaki, annál erősebb.
Az ötlet nem lenne rossz, de tény, hogy függőséget okoz. Egy ember mit is csinál egy játékban? Fejleszti a karakterét. Ehhez sokat kell játszania. Nagyon sokat! Ahhoz, hogy valaki elég magas szintre jusson el, rengeteget kell dolgozni érte. Kombinálnia kell a felszerdett cuccokat, stb. Ha valaki nem vigyáz könnyen rabjává válhat. Az eredeti wow-ban elvileg van időkorlát, de a "menő" wow-osok tört szerveren játszanak. Semmi korlátozás, szabad mindent. Az embert hajtja a vágy, hogy elérjen valamit. Sokan egyszerűen odamenekülnek a valós életükből. A valós életben nem sikeres, de mint varázsló, vagy törpe lehet sikeres, van saját klánja, vagy éppen sokan szeretik. Szépen lassan áttevődik az igazi élete a játékba. Ott lesznek barátai, ott lesz karrierje, "családja". Befutott ember akár híres, nagyon pró karival. A való életben teljesen elszeparálódik, és leépül, egy senki lesz. Sok gyereket pedig az mmo neveli fel. Fiatalon elkezdenek játszani. A szülőknek jó, mert jaj semmi baj a gyerekkel, elvan a szobájában, nem kell nevelni. Megszűnik vele a gond. Azonban milyen ember lesz belőle? Azt mondják sokban függ a környezetétől a gyerek. Ha tegyül fel, hogy ő hozzászokott ahhoz, hogy simán odamegy valakihez és bűntetlenül megöli akkor neki ez természetes. Semmi szocializálódás, ingerszegény környezet. Hát milyen ember lesz abból a szegény picikéből? :(
Ez igen is élő probléma. Az mmorpg-k olyanok tudnak lenni mint a drogok. Az ember hozzászokik, és rabjává válik. Beszéltem már pár fiatallal akik komolyan segítségre szorultak volna. Megszűnt a realítás érzékük. Mondták, hogy bukdácsolnak suliban. Mikor rákérdeztem miért nem tanul? "tanulni? nincsen időm, raidelnem kell a klánnal!" Megtudtam, hogy suli időben is képesek hajnali 4-ig raidelni a többiekkel. Sőt van mikor hétvégén telón ébresztik egymást, hogy jöjjön már mert "tankolni" vagy "healelni kell"! Istenem... Ez azért már beteges. Már vannak olyan helyek amerikában, ahol elvonó van az ilyen fiataloknak akik rákattantak. Vigyázzatok, csak mértékkel!

Személyes vonzat: mikor a Domi rákapott a Cabal online-ra akkor megfigyelhettem rajta a jeleket. Tetszett neki, hogy fejleszti a karakterét, hogy beszélgetnek vele a többiek, hogy megöl ezt-azt. Teljesen beszippantotta a játék, és már csak erről tudott beszélni. Egész nap képes volt írtani az állatokat, és questelni. Mikor szóltam érte nekem támadott, agresszívkodott velem. Mikor elveszett a karaktere akkor pedig a földön fetrengve sírt utána. Nagynehezen aztán lebeszéltem róla, de kínszenvedés volt. Ez bizonyította számomra, hogy milyen veszélyes is. Aztán hónapokkal később egy normálisabb percében elmesélte, hogy nem picit volt függő és köszöni azt, hogy szóltam érte.

Személyes tapasztalatok? Egyszer rávett, hogy játszak vele a cabal-al. Körülbelül 10 percet sikerült rászánnom. Megláttam, hogy mennyire végtelen időt tud felemészteni a dolog és mennyire nincsen értelme. Többet be sem jelentkeztem. :) Nem kötött le.

Szóval azt mondom ha valaki szereti az mmo-t nyugodtan művelje. De ne hagyja, hogy a rabjává váljon! Semmiképpen sem! Mértékkel csinálja, és játéknak fogja fel. Ha rákattan akkor egy értékes ember veszhet el. :(

A bejegyzés trackback címe:

https://eletemdolgai.blog.hu/api/trackback/id/tr521729629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása