szilárdtest relé

2010.05.02. 13:57

A szilárdtest relé (solenoid) csupán egy parányi (vagy a teljesítménytől függően nagyobb) félvezető lapka, olyan mint egy tranzisztor vagy integrált áramköri csip alapja és a rajta lévő különböző alkatelemek összessége, ami magát a működést segíti elő. A szilárdtest relé feladata, hogy nagy(obb) feszültséget, nagy(obb) áramerősséget viseljen el, mint egy egyszerű félvezető. A szilárdtest elem természetesen a sokkal kisebb vezérlő feszültség és alacsony áramerősség hatására fejti ki hatalmas erejét.

Az előbb említett szilárdtest relé esetén, egy (jól méretezett) eszköz 5-9-12 V feszültséggel (tehát az általános digitális áramkörök feszültségszintjével) akár 230 V-os váltakozó feszültséget és több ampernyi áramot tud vezérelni.

Hagyományos elektromágneses vezérlésű (mechanikus) jelfogó összehasonlítása a „szilárdtest” jelfogóval:

  • A relé sok mozgó alkatrészt tartalmaz. A szilárdtest relé semmiféle mozgó elemet nem tartalmaz. Jobban bírja a rázkódást, véletlenül sem kapcsol ilyenkor hibásan.
  • Egy hagyományos relénél egy szilárdtest elem élettartama lényegesen nagyobb (a kapcsolások számát tekintve, mivel nem tartalmaz mozgó alkatrészt), azonban az impulzus szerű túlterheléseket rosszabbul viseli.
  • A hagyományos relé tizedmásodpercet is elérő késleltetéséhez képest a szilárdtest relé jelentősen gyorsabb.
  • A hagyományos relék a kapcsolás pillanatában nagyfrekvenciás zajt is állítanak elő, amely a szilárdtest relénél nem jelentkezik.
  • A szilárdtest reléknél nem jelentkezik a prell.
  • A hagyományos jelfogókkal szemben hűtést igényelhetnek, ami kicsiny méretük, ill. kapcsolt teljesítmény nagyságától függően szükséges lehet.
  • A hagyományos relék galvanikus leválasztás biztosítanak, míg a szilárdtest relék túlfeszültség hatására könnyebben átütnek (ez a veszély optoelektronikai csatolással elhárítható).

Fontos megemlíteni, hogy így működik az automatikus öntöző rendszer mágnesszelepe is. :)

Szerző: nicnev

Szólj hozzá!

Címkék: suli

A bejegyzés trackback címe:

https://eletemdolgai.blog.hu/api/trackback/id/tr261968507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása