szombat

2010.04.17. 21:35

Olyan szép nyári jellegű nap volt ma, hogy öröm volt kint lenni a szabadban. Nem sokáig élvezhetem már a napsütést, megyek a szürkeség országába ahol ritkán süt a nap.

Rendet tettem az autóban megint. Nem volt koszos, csak mániákusan ha a gumiszőnyegek mellett találok bármi apró koszt az már elég ahhoz, hogy az egészet kitakarítsam, lemossam a gumi szőnyegeket, műszerfalat, belülről az üvegeket és mindent. 2 éves, de újszerű. Majd ha elmegyek nem lesz ki rendbe tegye, nem lesz "gazdája". :S Remélem majd valaki néha megszánja és lemossa, kitakarítja.

Délután aztán alkalmam nyílt körülnézni a UPC kábelhálózatában a digitális csatornák után. Megint egy MPEG4-es TV-vel hozott össze a sors, így muszáj volt megnézni hátha talál valamit. Meglepett az eredmény. 109 csatorna. Belenézegettem, de majdnem mindegyik kódolva volt. Egyedül az M2 és a Kossuth rádió volt szabadon fogható. Egyből látszott azért a különbség a DVB és a hagyományos analóg műsorok között. :) Felmerült bennem a kérdés: mit keresnek ezek a csatornák itt? Miért vannak kódolva? A UPC honlapján megtaláltam a választ. Nyújtanak médiaboxokkal digitális szolgáltatást. AHA! Szóval a médiabox ismeri az algoritmust az előfizetői kártya segítségével, és meghatározott csatornákat dekódolja. Nem gondoltam volna, hogy a DVB szabványt választották. Azt hittem ők is olyanok mint a Matáv, és az IP-re alapoznak. Láttam pár teszt jellegű video on demand csatornát is. Ezek szerint már ők is be akarják hozni a VOD-t. Az jó, mert ez a jövő. What you want, what you get.

Szerző: nicnev

1 komment

Címkék: technology hihi

A bejegyzés trackback címe:

https://eletemdolgai.blog.hu/api/trackback/id/tr231930210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

frozenheat 2010.04.22. 20:12:53

az upc-dvb-ip részhez: persze hogy dvb-t használnak. egyszerűbb, kiforrottabb technológia mint az IP alapú streaming.
(használtál ip alapú set-top boxot? és ha igen, milyen 'élmény' volt? xD)

legalábbis az access hálózatban. aztán lehet hogy a cmts/e-qam fölött már náluk is ip van.

a kódolt csatornáknak meg külön tudománya van, lehet smartkártyával, dekóder kártyával (DVB-CI) vagy akár kártya nélkül is...
süti beállítások módosítása